J. Viskupič chce liberalizovať udeľovanie licencií, opozícia súhlasí

27.04.2013 Bratislava

Bratislava 26. apríla (TASR) - Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič chce liberalizovať udeľovanie rozhlasových licencií. Takýmto spôsobom chce pomôcť k tomu, aby sa v slovenskom éteri objavili monotematické rádiá a v rozhlasovom vysielaní mali väčší podiel menšinové žánre i slovenskí autori.

Viskupičovu iniciatívu podporili ďalší opoziční poslanci, Peter Pollák a Igor Hraško z OĽaNO, Daniel Krajcer, Marián Kvasnička (KDH) a Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS).

Viskupič dnes do parlamentu predložil návrh zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý umožní udelenie viacerých rozhlasových licencií jednému vysielateľovi. "Takýmto spôsobom budú môcť okrem mainstreamových rádií vzniknúť aj takzvané monotematické rádiá, teda rádiá zamerané na konkrétne hudobné žánre," uviedol Viskupič a pripomenul, že podľa dnes platných zákonov môže jeden vysielateľ dostať iba jednu licenciu.

Ako ďalej povedal, z ekonomického pohľadu je umožnenie držby viacerých licencií nevyhnutné pre fungovanie alternatívnych rádií, ktoré tak budú finančne zastrešené mainstreamovými rádiami.

Zmena by prospela aj mladým domácim hudobníkom

"Tento krok považujem za efektívnu možnosť, ako budú môcť vzniknúť aj folklórne či menšinové rádiá," tvrdí Viskupičov poslanecký kolega Igor Hraško.

Podľa Viskupiča môže vznik monotypových rádií dať väčšiu šancu mladým slovenským hudobníkom. "Veľa našich slovenských autorov tvorí práve alternatívnu hudbu, aj toto je cesta ako ich dostať viac do éteru," uviedol Viskupič.

Okrem liberalizácie udeľovania licencií chce skupina opozičných poslancov v zákone sprehľadniť majetkové a personálne vzťahy vo vysielaní našich rádií. Poslanci chcú zaviesť povinnú identifikáciu majoritných vlastníkov žiadateľa o licenciu a posúvajú hranicu zisťovania informácií o majetkových a personálnych prepojeniach až na tretiu úroveň, t. j. na úroveň spoločníka alebo akcionára spoločníka žiadateľa o licencie.

"Tento krok prispeje k transparentnosti konania o licenciu. V navrhovanom upravenom licenčnom konaní bude od počiatku jasné, kto stojí za osobou, ktorá sa uchádza o licenciu na vysielanie," dodáva Viskupič.
 

Vyberte región